Vi använder kakor (cookies) på denna webbplats. Genom att fortsätta godkänner du användningen av kakor. Läs mer

Stenar som hobby

Stensökning är en rolig hobby som förenar naturkännedom, friluftsliv och utflykter, orientering och kartläsning samt spänningen med att söka något och som bäst glädjen över att finna något. För många räcker det inte enbart att samla stenar, utan de slipar och förädlar också sina bästa fynd till dekorativa exemplar och föremål. Även utflykter i Lapplands ödemarker får helt nya drag när man tar vasktråget ur ryggsäcken och börjar vaska fram guldkorn och ibland också smyckestenar längs bäckarna.

Varje år skickas 7 000–7 500 mineral-, jord- och stenprover till folkprovsbyrån i Kuopio. I medeltal 10–15 prover per år leder till noggrannare prospekteringsundersökningar. De fynd som allmänheten har lämnat in har startat mer än hälften av alla de undersökningar som har lett till gruvdrft i vårt land. Även största delen av prospekteringsobjekten i Södra och Mellersta Finland har upptäckts tack vare fynden. Fynden från allmänheten och de databaser som hänför sig till dessa har vid sidan av de övriga malmreferensuppgifterna väckt intresse även bland utländska prospekteringsbolag.

Stenguide för utfärder är stenamatörens basguide. Denna guide ger mångsidig information om de finländska stenarterna och mineralerna, deras egenskaper och uppkomst. Med hjälp av guiden kan man identifiera prover, och stenamatören får tips för sina utflykter. Den är avsedd för alla som rör sig i naturen och som är intresserade av geonaturen.

De geologiska kartorna ger mångsidig information för stenamatörerna och för den som rör sig ute i naturen och är intresserad av geologi. Geologi handlar inte bara om att samla stenar. De geologiska kartorna ger mångsidig information för stenamatörerna och för den som är intresserad av geologi. Ett nytt perspektiv på vandring i naturen erbjuds i synnerhet av geologiska utflyktskartor.

Stenguide för utfärder
är stenamatörens basguide.
 
 Stenguide för utfärder (flip-broschyr)
Retkellä -tidning
Bekanta dig också med Geofoorumi Retkellä.

 

 
 

Stenar som hobby
 

 
 

Nyttiga länkar

geologia.fi (på finska)

OneGeology