Esbo

”Jordklotet i rymden”

Upplevelserik geoutställning om jordens tillkomst och utveckling

Geologiska forskningscentralen har en omfattande geoutställning på Esbokontorets bottenplan. Utställningen är riktad till alla som är intresserade av geologi, jordklotets tillkomst och olika fenomen på Jorden. Geoutställningen öppnar en helt ny värld för skolelever eftersom geologi inte är ett läroämne. Samtidigt presenterar utställningen GTK och dess verksamhet. I utställningen utnyttjas både traditionell och modern teknik.

När du stiger in i det mörkblå rummet fångas blicken av de längd- och breddgradsliknande bågarna av blått ljus som påminner om jordklotet. I centrum finns en gul vitrin utformad som jordklotets inre. Om du trycker på dess knappar får du information om råmaterial i jordskorpan och produkter som tillverkas av dem.

Utställningen är indelad i fyra huvudgrupper: mineraler, jorden och dess råmaterial, GTK:s tjänster och jorden förändras. Ett schema guidar dig till objekten. Du omges av något som liknar stjärnhimlen och rymden, vilket åskådliggör att jordklotet är en del av universum i enlighet med temat ”Jordklotet i rymden”.

Intill dörren startar en uppåtgående stig som du kan följa för att lära känna jordklotets historia, aktivitet och nedisning. På andra väggar visas t.ex. myrar, Östersjöns olika skeden och många andra teman.

I olika delar av utställningen finns monitorer där du kan välja program genom att trycka på en knapp. Du kan t.ex. se en video om vulkaner, grottmålningar eller grundvatten. Med en av monitorerna kan du undersöka hur en geofysisk karta avslöjar malmfyndigheter. Du hittar även en monitor för undersökning av grundvatten, byggsten, diamanter, guldkorn eller ädelstenar.

Månsten

På bakre väggen finns en stor månbild där platsen för Apolloastronauternas månstensprover på 1970-talet har markerats. I den infällda vitrinen finns en raritet, ett månprov som president Urho Kekkonen fick som gåva en gång i tiden. Han donerade stenen till GTK:s samlingar.

I den ena änden av geoutställningen finns ett rum med en mångsidig mineral- och bergartsamling där du kan ta del av både finländska och mer långväga stenprover. Stenarnas värld är förvånansvärt färgrik.

arrow Panorama 360o -show från geoutställningen

arrow Broschyr om geoutställningen (pdf)

arrow Gruppbokning och guidning 

Obs! Utställningen i Esbo stängs 29.3.2018 och öppnas på den nya adressen (Bergsmansvägen 5) i slutet av 2018.

 
 

arrow Titta på panorama 360o -show

 

Aktuellt

 
 

Nyttiga länkar

geologia.fi (på finska)

OneGeology